Ide olyan munkával kapcsolatos “szívások” kerülnek amik remélhetőleg segítenek másoknak, hogy elkerüljék ezeket.

—————
APC linux kontroll…
Fél nap parancsori gépelgetés után :

Egyszercsak eljött a pillanat amikor nem erorral és hibával szált el a démon hanem végre létrejött a kapcsolat. Majdhogynem pezsgőbontás…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csupa öröm és boldogság….

Google — > minden infó fent van..

—————————————————————————–

Nos a dolog megoldódott: Dlink-Nas kuka, helyette Syonolgy DS211.

Árban ugyan az tudásban kb. mint a Trabant és a Prius.

——————————————————————————–

Nas Upgrade: (D-Link NAS-323 Fw. 1.04 ->)

Adott egy D-link 323 nas, ami pont arra jó, hogy egy egyszerű fájl és nyomtatómegosztást bárki be tudjon állítani.  Jelen Nas-on egy 1.04es Fw fut, ami meglehetősen butácska, de nagyon jól ellátja a dolgát.  Kézenfekvő ötlet volt egy frissítéssel kicsalni belőle azt a többletet amire még szükség lehet. (Ezek a fw leírásokban benne vannak)

Frissítés, rögtön az 1.08ra, az utolsó elérhető stabil verzióra.

És itt kezdődik az első “pipa”. A nem jelszóval védett megosztások is csak jelszóval érhetőek el, egyik pillanatról a másikra. De milyen felhasználóval és jelszóval, ha nincs hozzárendelve?  Az érdekes az, hogy akármilyen más jelszóval védett megosztás felhasználójával. Ez roppant bosszantó. A hiba akkor akkor jött elő, amikor egy Wines gépen ugyan erről a szerverről több megosztás van felcsatlakoztatva, ugyanis a Windows, a harmadik mappolásnál hibát jelez hogy egy driveot le kell választani ha egy újat akarok felcsatolni. Tehát 3 jelszóval védett megosztás valamiért nem engedett.

Első körben ment a Factory Rest, hátha az rendbeteszi a jogosultságokat, hát nem. Visszaállítás, az első nem védett megosztás tökéletesen látszik, abban a pillanatban amint létrehoztam egy jelszavas megosztást, az előző is elkezdett jelszót kérni.

A problémáról tudnak, a D-link fórumon megy róla az infó. Persze a fórumozók többsége nem bonyolítja a dolgot sima megosztás és kész.

Megoldás:

Miután a 1.08as Fw. verzió az összes javításával együtt nem vált be vissza az 1.04 re. Gondoltam minden okés lesz. Hát nem. Most már itt is ugyan az volt a hiba. Hm, az újabb Fw, megpiszkálta a jogokat és az 1.04 nem tudta kezelni. Gondoltam. Okés vissza az 1.08 ugyan az Fw Reset semmi változás, mindenzt úgy hogy közben a nép használta volna az egy T-nyi anyagot.

Közben jelentkezett még egy hiba, amit a fenti fórumon szintén tárgyalnak, bizonyos fájlok elérhetetlenné váltak, Read-Only jelzéssel. Szuper.

Elkezdtem visszafelé haladni az Fw. verziókkal lefelé mindegyik után Factory reset, semmi a probléma ugyan az.  Ami végül segített, hogy minden megosztást és felhasználót megszüntette. Ez elég szar, pláne ha mondjuk úgy 30 User van + Group + jelszavak.

Aztán vissza az eredeti 1.04 butácska de működő Fw. ismét Factory Reset userek, groupok, megosztások vissza és lám lám minden működik.

Létezik egy 1.09es béta fw, amivel szintén ez volt, tehát nem javították ki a hibát. Viszont a régi fw. nem tud nagyon sok mindent amire szükségünk lenne.

Összegzés: Volt egy Linksys nas-unk  még az ősidőkben, az olyan régi volt és hülye hogy elmondani nem lehet, de minden funkciót tudott, amit ez a 2009-es  Nas nem. Nem azt mondom hogy vissza kell térni, csak ha a gyártók kicsit odafigyelnének akkor egy másfél napos szívástól mentenék meg a gyanútlan használókat.