Kedves HÍVÓ fél!

Az utóbbi időben kissé kaotikussá váltak a bejövő hívásaim és a kellemetlenségek elkerülése végett, következzék itt most egy kis „miért és hogyan telefonáljatok nekem” epilógus. Munka ügyben picit enyhébbek a szabályok, de a határok ugyan ezek! Alapjában véve utálok már telefonálni! Blablabla…… Én alszom közben Te meg buzgón beszélsz ez így nem jó!

Ezért kérlek amikor hívsz ezeket vedd figyelembe!

1. Ha lehet NE HÍVJ – >> Küldj emailt!!!

Amennyiben mégis úgy érzed, hogy hívni akarsz íme néhány alapszabály:

0. Rejtett számot nem veszek fel. Tényleg nem. Akár hányszor hívsz egy nap, nem. Ellenben bekapcsolom a hívás szűrést és onnan már ki sem fog csengeni tehát ha rejtett számról tudsz csak hívni előtte jelezd akár e-mailben akár SMS-ben akárhogy és akkor TALÁN felveszem, mert akkor sem biztos hogy Te hívsz! Tehát rejtett számmal elve kiesel a hívások közül.

1. Mielőtt felhívsz kérlek, szedd össze a gondolataidat mert ha elérsz/ felveszem másfél perced, (90mp) lesz elmondani miért hívtál. Ezután a helyzettől függően kitaláljuk a továbbiakat másfél percben. Tehát HA három percben nem sikerül megbeszélni a továbbiakat az okot a problémát, vagy akkor találod ki, akkor a hívás megszakad, kérlek szedd össze magad és próbálkozz újra. Amikor ismét elérsz megint lesz 60 másodperced. ((w) kivétel) Tehát három perc mindenkinek jár!

2. Alap hogy nem hívlak vissza! (a kivételekről később ((a)kivételek részben)

2. Nincs mindig nálam a telefon és nem is nézem állandóan hogy volt e nem fogadott hívásom. Mivel nincs mindig nálam, lehet, hogy akkor hívsz, amikor nem hallom. Hallod? Van ilyen! Tehát nem veszem fel. Ezen az sem segít HA 5 percig csengetsz és utána azonnal újrahívsz. Tényleg nem fogom felvenni! Valóban nem. Akár hányszor hívsz két percen belül. Megoldást lásd ((b) kivétel)

Mivel mint írtam, nem nézem állandóan a telefont így azt sem fogom látni, hogy volt nem fogadott hívásom. Így szerencsés ha nem egy perc alatt hívsz háromszor, hanem mondjuk 15 perc múlva megpróbálod ismét HA VALÓBAN FONTOS (erről majd később (c) kivétel)

HA vezetékes számot hívsz és mondjuk 20 másodperc csengés után nem veszem fel akkor se csengess kérlek két percig.

4. Mikor érdemes hívni: Az ember ugye nap közben dolgozik, hétvégén pihen(ne) azaz gyakorlatilag a hétköznap délutánra szűkül az amikor nagyobb eséllyel elérsz ez nem azt jelenti, hogy napközben nem veszem fel csak a beszélgetés időtartama erősen limitált, még a szokásosnál is azabb. ((d) kivétel) Dél után meg ugye az ember a családdal van tehát igazából sosincs jó időpont!

Ezért jó ha összeszedett vagy és tényleg csak akkor hívsz ha fontos, nem pedig ha csak beszélnél a semmiről.

5. Az alap, hogy délután 18 óra után már csak erősen indokolt esetben hívtok, de 20 óra után már akkor sem veszem fel, „ha pénzzel tartozol és az ajtóban állsz, hogy megadd”. ((e) kivétel) Ami nem fontos napközben az estére már biztos hogy nem is lesz az.

6. Ez bármilyen számomra vonatkozik, tehát az egyiket nem veszem fel, a másik számmal is esélyes ez. Valamint kifejezetten KÉREK MINDEN HÍVÓT hogy az extrém fontos eseteket kivéve CSALÁDTAGJAIMAT NE HÍVJÁK ha engem nem érnek el! (extrém fontos esetek: betegség, autó/házégés, szülés, lerobbanás)

Kivételek:

a) Nem hívlak vissza, mert, ha Te hívsz, az nekem nem feltétlenül fontos még akkor sem ha Te vagy az Árpi. Árpit sem hívom vissza, Téged sem foglak. Árpi is fel tud hívni később, neked is menni fog. HA egyszer megcsörgetsz és utána esetleg 3 óra múlva veszem észre, és az idő alatt nem hívtál, akkor neked sem volt fontos.

Kivétel akkor van, ha olyan ügyben keresel amit előtte megbeszéltünk és vagy nekem segítesz, várom a hívásodat stb… ilyenkor amint tudlak természetesen visszahívlak. Ellenkező esetben addig próbálkozz ((b) kivétel) míg fel nem veszem. Ennek oka van, röviden ha akarsz valamit keress meg. Eddigi tapasztalatok alapján a visszahívogatások 85% teljesen felesleges!

b) Amennyiben egy perc alatt hívsz 12X az nem azt jelenti, hogy fontos, hanem hogy fogyatékos vagy, hiszen nem éred fel ésszel, hogy tényleg nem veszem fel valamilyen okból a telefont.

Teszem azt éppen a WC-n vagyok és akkor tényleg nem veszem fel akár hányszor ismétled is a hívást. De egy fa tetejéről sem mászok le a telefon miatt. Tehát ha valami fontos akkor mondjuk 15-20 percenként próbáld újra, ennyi időnként azért előfordulok a telefon környékén és meghallom.

c) A hívások fontossága. Ha csak beszélgetni akarsz, akkor lásd 1. pont. Kicsi az esély, hogy olyankor amikor beszélgethetnéked van ráérnék egy hosszabb monológra. Tehát eleve neki se kezdj. Ha éppen le akarod magad ugrasztani egy hídról, e-mailben küldj egy szomorú arcos képet, hidd el amint tudlak hívlak. Ügyelj arra, hogy a telefonod víz és ütés álló legyen!

Természetesen amennyiben várt és megbeszélt hívásról van szó ami mindkettőnknek fontos akkor amint tudlak hívlak/ felveszem.

Amikor a nap végén látom, hogy volt egy nem fogadott hívásom, akkor az azt jelenti, hogy már megoldottad tehát én már nem kellek. Küldj bátran inkább SMS-t, minden más esetben szívesen találkozhatunk élőben de az email tágabb kereteket ad erre mind időben mind térben szóval ha nem tudunk élőben találkozni akkor email…

d) Reggel 7:30 és 8:30 közt nem érdemes hívni mert úton vagyok. Az esetek 98%ban kerékpárral, így nem fogom sem meghallani ha hívsz, sem felvenni mert úgysem hallanám a forgalomtól és ott helyben úgysem tudnék megoldást a problémádra. Csak feltartanálak.

8:30 – 15:30 munkaidő, ilyenkor a legnagyobb eséllyel érsz el, és ha a nulladik pontnak megfelelően össze tudod foglalni miért hívsz akkor, és ha éppen abba tudom hagyni amit csinálok felveszem. Amúgy próbálkozz a (b) kivételnek megfelelően. De ha lehet akkor inkább írj emailt, amint tudok biztosan reagálok rá!

15:30-16 úton vagyok esélytelen! Tehát írj emailt, amint tudok biztosan reagálok rá!

16-19 gyerekkel vagyok, van esély, hogy megtalálsz de ilyenkor a figyelmem erősen megosztott, tehát írj emailt, amint tudok biztosan reagálok rá!

19 óra után pedig ugye már nem hívsz.

e) Mivel 19 óra után nem hívsz igazán fontos lehet ha ez után az időpont után mégis megpróbálod. Kérlek ha nem ég a ház inkább írj SMS-t (max. 160 karakter!) / emailt, amint tudok biztosan reagálok rá ha tényleg fontos hívlak! Ha nem akkor tegyük el reggelre/ délelőttre!

W) 60 másodperces szabály: El sem tudod képzelni mennyi minden megbeszélhető 60 másodpercben. Csak tudni kell mit akarsz mondani! Amikor valaki beszélgetés közben találja ki mit akar mondani, az a másik félnek dög unalom tehát készülj rá egy kicsit. Amikor ügyesen csinálod hamar megbeszéljük, ha nem akkor a telefon bont. A dolog úgy működik, hogy figyeli a csend és a beszéd arányát és egy bizonyos hallgatási ráta esetén „unalmasnak” vagy nem összeszedettnek ítéli a beszédet és bontja a vonalat. Hidd el egy kis gyakorlással menni fog, de a Bluetooth kihangosító nem segít mert rontja a beszélgetés minőségét, ha nem vezetsz és nem a gépsor mellett vagy vedd fel a kurva telefont, ne az utca végéből kiabálj bele.

Hétvégén meg ugye eleve nem hívsz, hanem küldesz emailt, mert bárhol lehetek és simán elfelejtem amit telefonon beszéltünk és megoldani sem tudom, úgy hogy teljes bizonyossággal amit elolvasom az emailt reagálni fogok. AMIKOR ELOLVASOM ÉS tudok vele mit kezdeni!

Az ingyen hívásokról:

OLYAN NINCS! Nem beszélsz ingyen! Akár milyen csomagod van AZ NINCS INGYEN csak akkor ha a céged fizeti. DE AZ SINCS INGYEN max. TE LESZAROD amíg nem fizetteti ki veled a cég! Ne hívj egy hónapig senkit és nézd meg a telefon számládat, majd egy hónapig beszélj minden nap 10 órát, és a két számládnak nézd meg az átlagát! Amennyiben ez a szám NULLA = 0 akkor valóban ingyen hívsz de akkor a céged fizeti és nem kapsz számlát, de az csak a céged jófejsége!

Ezt csak azért írom mert hiába van neked „ingyen” velem akkor se beszélj többet 3 percnél. Inkább találkozzunk hidd el jobban fog esni! Nehéz lesz de jobban fog esni és tovább fog tartani!

Valamint, ha SMS-t küldesz írd alá, nem minden szám van meg a telefonkönyvben és 15% esélyed van, hogy Te nem vagy benne. Ezért ha nagyon ritkán beszélünk és/vagy hívjuk egymást, kérlek ERRE figyelj oda, hogy nem fogom tudni ki vagy.

Ha csak azért hívsz fel mert kell valami  de szeretnéd megfutni a kötelező udvariassági köröket, hogy gyorsítsuk a dolgot íme néhány válasz a kérdéseidre:

Hogy vagy?

Jól köszi, úgysem mondom azt hogy szarul ha nem vagyok szarul, ha meg szarul vagyok úgysem tudsz segíteni, tehát jól vagyok/ vagyunk köszi szépen!

Minden rendben van?

Hát hogyne lenne? És ha nincs akkor mit csinálsz a telefon másik végén?

Kiírt valamit a gépem!

Hallod, az enyém minden nap kiír valamit, olvasd el szokott segíteni (nem).

Nem indul a gépem.

Ezer oka lehet. Füstöl? Az jó mert akkor egy szervizben ki tudják cserélni azt ami elromlott.

Nem indul a Windows.

Biztos hogy Windowsod van?

Gépet szeretnék de nem tudom milyet.

És szerinted Én honnan tudjam? (lásd ezt)

Rá érsz ma?

Biztos, hogy nem. Beszéljük meg előre pár nappal. Aznap amikor hívsz már biztosan esélytelen.

Mikor érsz rá?

Nem tudom és amikor ráérek akkor is csak ha kedvem van! Tehát van 25% esélyed. Egyeztessünk előre, pár nappal és valami még azt is hazavághatja.

Hogyan tudom azt megcsinálni ….?

Nem tudom. Én is a Googleben szoktam megnézni!

Meg tudod csinálni?

Nem tudom, ha van rá időm, kedvem és pénzed akkor talán.

Vettem egy ……

Tök jó gratulálok, van magyar használati leírása a neten minden benne is van! Goole.

Persze itt jön most az hogy akkor én minek és hogyan hívhatok bárkit is. Egyszerű, nem hívok senkit! Már csak akkor ha nagyon muszáj! És akkor is csak nagyon gyorsan mert nekem nincs ingyen.  A dolgok 95%-a nem sürgős csak kicsit előre kell gondolkodni!

A másik amiért email írok, hogy  azt nem felejtem el és ha a címzett akarja és amikor tudja elolvassa, ha kell és akar amikor tud reagál rá. Sürgős esetben pedig minden minden kommunikációs csatornán jelzem a problémát, így amikor már felhívok valakit tudja miről van szó és 60 másodpercben meg tudjuk beszélni!

Amikor meg csak beszélgetni akarok?  Olyan nincs, de ha mégis akkor ha nehezen is de összehozunk egy személyes találkozót! Nehéz lesz de jobban fog esni és tovább fog tartani!

Ezek alapján, kérlek ne hívj! Írj e-mailt! Vagy posztod ki a fészbúkra valaki biztos reagál rá, aki nem Én leszek!

Igazán nagyon köszönöm, azt is ha eljutottál eddig!

Rónay Gábor