Archive for November, 2014

A világ számos pontján,  köztük itthon is évtizedekig éltünk a láthatatlan beton korába.  De 2013 hazánkba is elhozta a változást immár Mi is láthatjuk a körülöttünk betonból készült tárgyakat.  Mert hogy a 2013nál korábbiak bizony még láthatatlan betonból készültek éppen azért az új metróállomások és most már egy templom is LÁTSZÓ BETONból készül.  Tehát láthatjuk.

Mi a f@sz van?

Nem, korán reggel nem részegen kezdi az ember a napot csak belebotlik egy cikkbe, miszerint  “Gyönyörű látszóbeton templom épült Kelenföldön”.

Már a metróépítések kapcsán szó volt róla hogy ez mekkora jó, hogy láthatóvá teszik azt ami eddig nem volt.  Nem is a cikk tartalma az ami megragadta a figyelmem, hiszen az úgy jó ahogy van, engem csak az a szó hogy LÁTSZÓ BETON zavar, de egyre inkább.

Modern, letisztult építészeti forma végtelenül leegyszerűsített terekkel és hatalmas beton felületekkel már a ’60as években is voltak, aki szereti a James Bond filmeket nem is egy részben találkozhat ilyen épületekkel, terekkel amik akkor és szerintem most is nagyon menőnek számítottak. Na jó ma már nem biztos.

Mi is a látszó beton? Hát beton. Mitől látszik? Attól hogy van benne cement, sóder esetleg homok, és ezek mind mind láthatók. Ja és persze víz de az már láthatatlan, a nem látszó betont sokkal nehezebb legyártani mert nem látszik hogy pl. sóderból éppen mennyit tettek bele, tehát ha a keverő éppen elnéz miközben lapátolja a láthatatlan sódert, és nem emlékszik hogy mennyi lapátnál tartott akkor ki kell önteni és kezdeni előröl, de ha már benne van a láthatatlan cement is amit láthatatlan hegyből robbantanak ki (lehet éppen az Te szomszédságodban csak nem látod) akkor az egész mehet a kukába. Éppen azért a láthatatlan beton nagyon drága, de eddig még is azt használtuk.

De most !! ITT a látszó!!!

Az éremnek két oldala van.  Lássuk be jó sokat kell lehet ezzel az új betonfajtával spórolni, hiszen nem kell vakolni, festeni mindössze nagyon szépen és pontosan kell zsaluzni és máris megússzuk az utána, a láthatatlan betonnál (hogy lássuk az épületet és ne menjünk neki) kötelező vakolást, glettelést és festést.

Ez sok pénz, tehát a látszó beton amellett hogy az évszázad felfedezése még jóval olcsóbb is mint az eddig használt elavult láthatatlan elődje.

Itt egy épület látszó betonból, nem néz ki rosszul de valljuk be azért elég szürke viszont nincs gond a színezéssel, városban együtt szürkül a levegővel, ja pont nem, mert nem látszik rajta a szürke szmog és por.

http://kek.org.hu/beton/miert-latszobeton/ -ról

 

És legyen itt egy kép egy láthatatlan betonból készült házról és mindenki döntse el kedvére melyik tetszik neki jobban. Igaz ez utóbbit színezni kellett hogy látható legyen.

A kép az www.andart.hu ról, mert szerintem szép munka

A kép az www.andart.hu ról, mert szerintem szép munka