Archive for the ‘Személyes’ Category

Tesla Ronay Gabor

Abban a szerencsés helyzetben voltam nemrég, hogy élőben sőt nagyon is élőben egész közelről próbálgathattam egy igazi, élő dübörgő valódi…… tadammmmm TESLÁT. Nem, nem egy 90es évek elején gyártott Tesla magnót. Egy igazi 2013as Tesla elektromos autót.

Eltelt pár nap, kicsit csillapodott a hatás de azért eléggé felejthetetlen élmény maradt.

 

Tehát a Tesla az egy igazi full elektromos autó, annak minden jó és rossz tulajdonságával. Mint egy troli csak kisebb és luxus kivitelben. Itt álljunk meg azért egy kicsit. Aki ment már trolival, és olyan sofőrrel aki még úgy érzete, hogy  az a sárga jelzés nem is neki szól, érezhette már azt, hogy egy enyhe gázadás egy elektromos járművön milyen gyorsulást képes okozni.

Szorozzuk meg a trolit 10-el és próbáljuk elképzelni milyen amikor a kb 500Nm nyomaték nulláról indulva beleprésel minket az az ülésbe. Nem mindennapi érzés az biztos még úgy sem, hogy a csúszós talajon, szakadó esőben a kipörgésgátló is elvérzett, ezek után nem biztos, hogy  száraz időben aszfalt pályán ki merném próbálni. Mi van ha elájulok közben:) (Talán mégsem:) )Akik utaztak repülővel felszálláskor érezhetnek hasonlót, de az sem közelíti ezt meg, talán  egy vadászpilótának lehetnek ilyen vagy ennél durvább élményei (és más elektromos autó tulajdonosoknak).

Külsőre az autó szép. Szerintem. Igazi sport autó kinézete van, vannak benne szép hajlatok kecses ívek és néhány felesleges dolog:)

IMG_20140425_101614_filtered_k IMG_20140425_162001_k IMG_20140425_102250_filtered_k

 

 

IMG_20140425_101733_filtered_k

Ilyen a kilincs ami érintésre kiemelkedik az ajtó síkjából, és éles fehér fénnyel világítva sötétben is könnyen megtalálható. Ráadásul a formája sem szép. Minek is ilyen rá? Oké légellenállás miatt de amúgy csak feleslegesen tologatódik ki meg be amikor simán le is hagyhatták volna. Kilincs 2014ben?

Másba nem nagyon tudok és nem is akarok belekötni mert az autó még mindig lenyűgöz, csak azért mondok néha „rosszat” hogy ne legyen olyan érzésem, hogy elájulok tőle.

A belső, elegáns full bőr, elektromos ülés mozgatás, kényelmes bár magam mögé nem ültem be. Valamint két tv. Szó szerint. Egy a hagyományos műszerfal helyett, egy pedig a közép konzol, egyik kb.  13” kijelző 16:9,  a másik ugyan ez csak ránézésre kb. 15-17”ban. Rajta tetszés szerint állítható a nézet és a figyelni kívánt adatok halmaza. A tolató kamerától a rádió frekvencián át a légkondi kapcsolójáig mindent onnan tudunk elérni. Grafikája átlátható,letisztult pontosan illik az autóhoz, akár ki tervezte az Uit nekem bejött.

 

Természetesen érintő képernyő, más gombot / kapcsolót ne is nagyon keressünk kivéve a kötelező bajuszkapcsolókat amik közül a jobb oldali az amivel meg tudjuk mondani az autónak, hogy előre vagy hátra szeretnénk e menni.

És ez az a menés amiről az elején írtam, valami eszméletlen jó és halk, már csak azért is mert ebben az autóban nincs olyan felesleges dolog, hogy motor zaj kreáló elektronika, így olyan halkan tudunk bárki mögé lopakodni, hogy el nem tudom mondani, már már veszélyesnek éreztem azt, ahogy észre sem vettek. Ja amúgy teljesen hangszigetelt az autó ami az ablakok felhúzásával majdnem süketszobai csendet teremt az autóban.

IMG_20140425_102012_k IMG_20140425_101908_k IMG_20140425_102344_k

Mert hogy motorzaj ugye nincs, nem csikorog nyikorog perceg semmi… A rádió szól nem is rosszul, hangszóró van bőben.

Gondoltam megnézem a motort. Háá háááá háááá, a nyitott „géptető” alatt egy poggyásztartó. Azaz egy luk, amibe kellemesen befér kb. egy bőrönd meg köré néhány apróság. Nem versz át nézzük akkor a csomagtartót, akkor is megnézem a motort. Nézném hátul de ott meg egy nem túl nagy csomagtartó, persze hisz jórészt akku, de fel lettem világosítva, a csomagtartó alja felhajtható és ott még van hely. De hol akkor az akku és különben is, mit is néznék igazából egy megtermett villanymotoron, ami csak csendben teszi a dolgát.

 

Az ára, mire ideér meg mindennel (áfa tefa köfa ilyen adó meg az adó adójának az adója ) ez a modell kóstolja a 100e$-t. Ezért sem volt magyar rendszám az autón, meg is tudom érteni! A gyártó oldalán azért már megfizethető áron is vehetünk olyan autót ami 230V-ról 4 400V-ról 2 óra alatt ismét alkalmas 3-400 km megtételére. Gyengébb felszereléssel ugyan de semmivel sem rosszabbat.

Ez itthon, országon belül több mint elég, de mondjuk a határt már nem lépném át vele szívesen, mert ki tudja mi van ha leállok és nincs a közelben egy ház ahol pár órára befogadnak, különösen nem indulnék el vele tőlünk keletre ahol még az út is nagy szám nem hogy a stabil áram.

 

Összességében én ebben látom a jövőt, a Prius az 5-7 liter körüli (hahhhaaa) fogyasztásával sosem volt a kedvencem de ezek után még inkább nem értem a létét.IMG_20140425_105116_k

Az autó drága. Szerintem. Ennyiért lehet kapni hatalmas, csillagos meg karikás autókat amiket nem vennék meg de ha kötelező lenne ezt az árat autóra költeni akkor nem gondolkodnék, más szóba sem jönne. Nagyon tetszett. Az hogy mehettem vele olyan volt mint amikor kiskoromban ülhettem egy vadászgépben. Azóta sincs vadászgépem de nem felejtettem el:) Köszönet MJ-nek aki összehozta a randit, SzM-nek aki lehozta az autót és az autó számomra ismeretlen és kifejezetten jó fej tulajdonosának aki érzésem szerint, azon felül hogy megtehette (megvehette),és  még oda is adta , gondol a föld jövőjére is , valamint a saját zsebére hiszen amerikai fórumokon többen kiszámolták, hogy más autókkal összehasonlítva, (nyilván a tankolást) X év alatt mennyi pénzt füstölünk el, míg ezzel a tizedét sem max az áram előállítása okozhat fejtörést.  Tehát csak megvenni drága:) eltartani már korántsem. Nagyon nagyon tetszett…..!!

Új szerver, új rendszer,  új gumik, új nyár. Röviden ennyi. Hosszan meg nem fontos.  Van ez a lecsengő őrület, amikor mindenki szarát mindenki olvassa, aztán meg anyázik hogy ennyi hülye csak növeli a neten levő amúgy sem kevés szemetet,  de minek. Mert hát a magamutogatás az senkit nem érdekel viszont mégis mindenkit érdekel, hiszen ha nem így lenne,  akkor már bedőltek volna az ilyen oldalak. Mondjuk az iwiwnek már annyi de az amcsi “nagytesó” még kitart, mert mindig van olyan hülye aki generálja rajta a szemetet. Mit csinálsz éppen, mit eszel éppen, milyen színű buszon mész, milyen zenét hallgatsz?, nem is tudom ilyen információk nélkül hogyan tudok élni. Csak el ne felejtsek levegőt venni, a sok fontos információ nézése közben. Ja nem felejtek, mert nem nézek ilyeneket:)

Röviden:

fuckdude_2_2_2

 

 

 

 

A hónap elejével nálam hivatalosan is véget ért az idei bringa szezon. Ez most azért jutott eszembe mert jelenleg esik a hó és reggel a metro felé baktatva néhány srácot láttam akikkel nyáron bizony együtt tekertünk a Duna parton.

Le a kalappal! Nyáron 40 fokban télen hóesésben!  Nekem ez már nem jön annyira be. Íme nyár bringás termése, számokban.

1  GUMICSERE,  életem legdrágább belsője egy rajzszögnek köszönhetően 1500.- Huf. Egy bringaboltban. Kérdeztem az eladót hogy ennyiért megnyomok egy gombot és kicseréli magát? netán sosem lukad ki, vagy ha mégis öngyógyító? Nem értette a poént.  De legalább adott egy pumpát és a boltban kicserélhettem a belsőt.

Tanulság:  Elmentem a tecsóba vettem 4 belsőt 350.- Huf /Db áron és van mindig nálam egy minimpumpa. Fákjú bringaboltos!

1 BALESET. Nem velem, egy bringást a szemem láttára kapott el egy autó. Hiába ültem én is a bringán, nem az autós hibája volt, azt mondom,  a bringás volt a hülye. Vagy színvak, mert a lámpája piros volt! Nem tudom mi lett vele, nem is érdekelt eljöttem onnan.

1 KOCCANÁS. Hülye helyzet volt.  És Én voltam a looser! A világ leghülyébb ötlete volt egyirányú utcába beengedni a bringásokat! Mindenki gondolkodjon el rajta miért….

1 TÖRÖTT LÁMPA. Fogalmam nincs ellenőrzik e a bringa utakat de egy kátyú megoldotta az első lámpámat! Akkora volt a hupli hogy a nem túl olcsó első teleszkóp sem volt képes elnyelni teljesen, amit én éreztem az semmi nem volt ellenben a lámpa műanyag bilincse megreccsent. Nem a világ legdrágább lámpája volt de lent a garázsban a bringák több mint felén olyan van…  sajnálom vehetek újat:(

3 HÓNAP amit tekerni akartam, összejött. Lehetett volna több is de ahhoz képest hogy az első napokban majdnem kinyírtam pár gyalogost és néhány autós meg engem egész jó. Majd jövőre!

9 ÓRA nem is sok. Ennyit tekertem összesen reggel és délután ez idő alatt.

15 Km ÁTLAG sebesség. Jobbra számítottam. De ha belegondolok, hogy pl. a gyalogosok fele nem látja a bringautat és ezért volt hogy többet kellett fékeznem mint amennyit haladtam, lehetett volna rosszabb is.

25 PERC volt  tömegközeledéssel is az út, de mennyivel jobb bringával! Borzalmas volt első nap metrón a tömegben és a fülledt büdösben….

40 FOK ennyi volt a rekord nyáron hazafelé de mondom, ez a negyven fok nem hasonlítható a metrón levő 30 fokkal…  egy titok van nem szabad megállni. Megszűnik az ellenszél és szembefolyik az izzadtság.  Ja és nem ittam sokkal többet mint máskor.  Ez lehet hogy nem túl jó de szomjas nem voltam.

 

TÖBB MINT 700 Km, ez nagyon gyenge 🙁 . Régebben volt hogy 100km megvolt egy hétvégén:( és egy nyár alatt került 2500 Km az órába.   Ellenben ahhoz képest hogy az elmúlt 4 évben  összesen nem tekertem ennyit (gyakorlatilag nullát) nem is rossz. Átlagnak kifejezetten jó!:) Jövőre duplázunk.  Néhányszor otthon illetve az fent az irodában maradt az óra ez kb.  5 nap mínusz a számláló….:(

TÖBB mint 30k Huf megtakarítás, amit nem fizettem a BKVnak. 🙂  Remélem pont ez hiányzott egy metró kocsi felújításához! Ugyan úgy elment csak klasszisokkal jobb helyre 😉

Összességében pozitív volt a csalódás. A mérleget tekintve a negatívumok vannak többen ám látok fényt az alagút végén és a viszonylag jó levegőn elkövetett mozgás öröme, mégis azt mondja, hogy megérte!

Rengeteg a hülye kerékpáros! Egy balesetet láttam csak de én bevezetném a kerékpáros jogosítványt, lehet nem lennék népszerű de ha én mennék neki egy hülye bringásnak és lenne baja az autómnak, nem érdekelne hogy van e baja, leverném mint vak a poharat… mint ahogy az ember is akit telibe kaptam. És igaz volt.

A gyalogosok (fele turista fele honi hülye) nem értik a bringasáv lényegét…  volt akinek kicsit neki kellett menni hogy megértse volt akire elég volt szimplán rákiabálni:)

MOL. van aki szereti van aki nem. Egy pozitívum mindenesetre elmondható. A MOL bringapontok! Jó fej srácok bringát javítanak jól, gyorsan, elmagyarázva kedvesen INGYEN! Senki ne gondoljon nagy javításra de nekem a váltóbeállítás 3 perc volt és jobb mit új korában. Megnézném ez mennyi egy bringa szervizbe… és ahol nekem utoljára csinálták fele ilyen jó nem volt….

Közterület: Ez van amikor megmetszik a fákat. Nyilván akác tehát esélyes a tüske a kerékbe…  Délutánra elsöpörték, vagy összeszedték ugyan de aznap gondolom volt a gumisoknak forgalma… Nekem aznap mákom volt. Azért miközben vágják, nem lenne egyszerűbb mindjárt beleszedni egy zsákba?

Szóval ez mondható el röviden a nyári munkába bringázásról.  Lehetne hosszabban is regélni a sok hülyéről de hosszasan is lehetne írni a reggeli bosszantó ámde kedves versenyekről amiket csak úgy elkövet az ember, mert mi az hogy egy nő megelőzi:)  De most ez nem erről szól. Csak számok és tények. Amik jövőre irányadók lehetnek.

 

 

 

Már fél éve készülök rá. Keményen. Minden nap gondolok rá 5percet! Ez a hét kicsit húzósabb most van hogy napi hettet is….

Update:

Egy percet vertem 2004es időmre:) 2:32. Kollégám lánya volt a tempó diktátor:) Anyukája csinálta a célfotót.

Hosszas eszmefutattás nélkül egy rövid mondatban: Az ember képtelen együtt élni a természettel és ez immár évszázadok óta nyilvánvalóan a bolygó fokozatos amortizációját eredményezi.
Ennek több oldalon sorolható okai vannak, de mindennek az okozója egyértelműen az ember. Hiába próbálják egyes kutatók a természetre (a tehén bélgázára, a fossziliák bomlására, az olvadó sarki jégben tárolt üvegházhatást okozó gázok felszabadulására… és más f@szságokra) fogni, és hogy ez egy természetes folyamat ami évtízezredenként ismétlődik. Én ebben nem hiszek. Minden ok, kiváltójának az embert és annak “áldásos” tevékenyéségét látom. Azt a társadalmat amiben és ahogyan, valamint a gondolkodásmódot amiben a föld lakóinak 95%a él. Ez alól kivételt szerintem csak azok a benszülötek képeznek akik még nehezen megközelíthető őserdőkben és/vagy szigeteken vagy eldugott sivatagi területeken vegetálnak a kihalás szélén, mert a 95% szépen ügyesen őket is kiírtja. Mit vesztünk?
Mondhatni mindent.

Virágot ami majdnem olyan magas mint egy ember:


Virágot ami úgy ragyog mint a nap és megtöri a zöld nyugalmát:

Virágot, aminek belseje egy világ más élőlények számára:


Pillangót, amit gyerek korunkban (már akinek volt olyan) kergettünk:

Madarakat akik reggel 5kor ébresztenek úgy hogy jó érzés felkelni:A mókust aki szó szerint pózol a kamerának, és hálás minden apró magvas falatkáért:

A saját kertünk gyömülcsei ami sokkal édesebbek mint a világ másik feléről ideutaztatott műanyag nyövények, és pár csepp vízért cserébe édes, vagy csípős ízzel jutalmaznak:

95% fel sem fogja mi az amit tesz azért hogy minél hamarabb kicsinálja ezt a bolygót. Sci-fi be illő (és onnan jövő) ötletek, gyarmatosítsunk más bolygókat. Röhej. Gyarmatosítottuk amerikát, aminek az lett a vége hogy kihaltak az őslakók és a kontinens benépesedett agyhalottakkal. S a mai napig ezek az agyhalottak igen komoly erőként szerepelnek Földünk tönkretételében.
Gyarmatosítottuk ami azt jelentette, hogy olyanná változták amilyenné akarták mit sem törődve a környezettel. Persze ez nem Amerika egyeüli érdeme, nézzen szét mindenki a saját környezetében. Mindenki lesz@rja a környezetet mert mindenkinek az a természuetes hogy az olyan amilyennek Ő akarja. Persz eehhez nem árt némi gondolkodás ami az agy meglétének egyenes követekzménye. Na ez hiányzik az emberiség 95%ból. A kényelem, a lustaság, az élhetetlenség pár száz év múlva oda vezet hogy nem lesz ivóvíz, nem lesznek változatos állatfajok, nem lesz zöld terület, ellenben mindenki fene nagy képernyőn nézheti, a természetfilemket amik már vagy 30 éve nem mutatnak újat, lévén a természet maga mint olyan már nem fog létezni. Mit veszíthetünk? Max. atkapcsolunk más csatornára

Milyen jó lesz valakinek ezeket a képeket 1000év múlva nézni…. akkor már csak emlék lesz mindez. Jó úton haladunk! Én még kicsit azért küzdök ellene…..

Remélem a befizetéseimet anyátok temetésére költitek majd miközben tolószékben ülő tüdőbetegségben szenvedő testeteket, veszett mókusok rágják szanaszét miközben gyerekeitek éhen halnak. Cigányok vagytok mind, és szánalmas embertelen gyerekkorotok melyekben apáitok dugtak titeket seggbe köszön vissza mostani életetekben!
Legyetek boldogok a pénzemmel szemétládák, mert nagylelkű vagyok!

Vasárnap este. Persze nyálas, csöpögős meg minden de ezzel a nyugalommal és csenddel azért nem sok dolog ér fel, vagy vetekszik. A sivatagi naplemente pl. nem ilyen szép a tengeri meg pont ugyan ilyen csak ott nem látszik a túlpart…. szóval a világ bármely pontján nézi az ember ezt a pillanatot immár évezredek óta ugyan így néz ki:) és nem lehet megunni….
Ha a kép nem jelenik meg akkor gáz van:)

Éppen a népszámlálással kapcsolatos kérdőíveket és adatokat nézem. Megszámlálnak mert a számlálás már csak ilyen. Statisztika leszek a többi ebben az országban életszerűen élővel és olyannal is aki csak távolról “ugatja” az országot. Nem csak darab leszek, egy vonal egy sorban. Olyan adat leszek amiből kiderül hogy jól/ rosszul élek, hülye vagyok e vagy okos, kínai e és ha igen akkor iszlám e. Név nélkül persze.
Statisztika az a tudomány ami kimutatja hogy ha egy hónapig hasmenésem van és utána egy hónapig szorulásom, akkor átlagosan tökélesetesen egészséges vagyok, gyakorlatilag meg elvisz a végbélrák. Tudom mert volt hozzá némi közöm. Mármint a statisztikához.
Szóval már készülök. Merengek észjárásom pallérozottságán, vallásomon az egyetlen biztos dolog az egészben a nemi identitásom, de azt nem tudom jó ne nekem ha bevallom az ellenkező nem iránti érdeklődésem.
Annyi mindenre kíváncsiak. Ami csak a statisztika miatt kell, de ha megnézzük a kérdőívet azért akadnak fehér foltok, vagy inkább feketék amik statisztikailag teljesen feleslegesek de az ADÓSZÁM mellett rengeteg az olyan adat amivel egyértelműen beazonosítható a kérdőívet kitöltő.
Az adatbiztos szerint akit amúgy sem szeretek, a kérdőív rendben van. Biztos sokat merengett a témán miközben fejéhez szegeződött a politika bárdja a jövőjére vonatkozóan mert ki tudja szükség van e rá… (Tartsuk az embert bizonytalanságban és az amúgy sem túl felgyorsult beszédű biztosunk rögtön megemberesedik és összeszedi magát) Annyi kérdésem lenn a kérdőívvel kapcsolatban, de hát a statisztikai adatokra szükség van, a lábméretemtől az autó kerékméretén át a munkahelyemen átfújó szellőztető óránkénti légcserekapacitásáig mindenre. Mert hát ha számolás akkor az már legyen alapos.
Nem úgy mint a repülőkön a kézi számlálóval rohanó stewik, darab darab a végén kijött a szám, mehetünk.
Szóval gondolkodom, merengek lelkem apró fehér vagy fekete kérdésein amire számot kell majd adnom. Becsületesen ahogy mindig is neveltek. Olyan kérdés is van amire nem tudom a választ. Ezeken merengek. Komoly filozófiai kérdések eltörpülnek a száraz adatok mellett. Érdekes lesz az egyszer biztos várom már hogy kedves néni/bácsi becsenget aznap amikor én leszek neki a 29. ember aki egy szál gatyában nyit neki ajtót hogy miután kedves mosoly közepette elveszi pakkot azonnal be is csukja neki…. de addig még van min merengenem:)

Senki ne mondja, hogy a Balaton nem a világ egyik legjobb helye! Az előző post még télen ez pedig nyáron, és mindkettő arról szól, hogy itt mindig jó:)!

Tehát mindenütt jó de a legjobb BALATON:) (Ez sajátom, lopni tilos!)

Ez a post azért lesz nagyon rövid mert kevés ember van aki a BALATON SOUNDON nem sörrel, hanem telefonnal a kezében ücsörög!!! Sajnos ezt nem hagyhatom ki !!

Tegnap a nagy kapkodásban csak a fényképező akkuját hagytam töltőn de azért Snoop bácsit sikerült elkapni, íme.Snoop play on Sound

Roppant nosszantó, pláne amikor sokan gépcsodákkal lőttek rá, az enyém meg akku nélkül halottan hevert a csomagtartóban…Ááááhhhh ez különösen Tiestonal fájt nagyon akit az első sorból szeleteltük végig:(

Na most pedig megyek  mert hatalmas a buli. Viszlát:)….BalatonSoundról….

Mai partyhely:

Burn

És itt.

Évek óta halogatom a dolgot, hogy rendbe tegyem ezt az oldalt. A halogatásoknak mindig az lett a vége, hogy valamit csináltam de igazából  nem volt időm vele foglalkozni, és hagytam az egészet. Ennek igyekszem most ennek véget vetni.

Ma, illetőleg a napokban elindul az oldal, úgy hogy használható is lesz, arra amire eredetileg szántam, kapcsolatot tartani és információt megosztani, azokkal az emberekkel akik fontosak és mindenki mással, aki valamilyen hasznos információt talál az oldalon :). (Igaz a technikai részletek és megoldások itt nem lesznek olyan részletesek és pontosan megoldottak mint amilyenek a másik, szakmai oldalamon de itt nem is ez a cél…..
Legyél üdvözölve és látogass vissza ha valami hasznosat találtál…  “mindenki hozzon magával még egy bloggert….”

Rónay Gábor